Dojrzałe banany miażdżę i w mig zamieniam w pyszne placuszki. To dziecinnie prosty patent na przekąskę
Te pyszne placuszki po raz pierwszy zrobiłam, gdy w kuchni zawieruszyły mi się banany. Owoce były już tak dojrzałe, że przez chwilę nawet zastanawiałam się, czy ich nie wyrzucić. Wtedy jednak przypomniałam sobie, że jedna z kuzynek opowiadała mi kiedyś o prostej słodkiej przekąsce z ich udziałem. W internecie w mig znalazłam przepis na taki rarytas i od tamtej pory często do niego wracam.
Jak zrobić pyszne placuszki z bananów?
Wykonanie tej przekąski na słodko to przysłowiowa bułka z masłem. Musisz jedynie dobrze rozgnieść dojrzałe banany i wymieszać je z pozostałymi składnikami. Ja do swoich placków zawsze dodaje przesianą przez sito mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, by nadać całości nieco więcej lekkości i upewnić się, że sypkie produkty będą dobrze rozprowadzone. Ten patent jeszcze mnie nie zawiódł.
Przepis: Placuszki z bananów
Pyszna przekąska na słodko, którą sprawnie przygotujesz z dojrzałych bananów.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 309 w każdej porcji
Składniki
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBanany obierz ze skórki i rozgnieć je widelcem. Mąkę pszenną przesiej do dużej miski wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszaj.
- Robienie masy na plackiBanany połącz z mlekiem i jajkami. Stopniowo wsypuj do nich suche składniki, dokładnie je rozprowadzając. Skończy, gdy uzyskasz gładką masę.
- Smażenie placuszków z bananówNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Za pomocą łyżki formuj niewielkie placki. Smaż je na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Przed podaniem osusz na ręczniku papierowym.
Jak podawać placuszki z bananów na słodko?
Moje placuszki z bananów serwuję od razu po zdjęciu z patelni i odsączeniu z nich nadmiaru tłuszczu. Na ciepło są znakomite i wymagają niewielu dodatków. Dzieci uwielbiają je zajadać z dżemem lub świeżymi owocami i serkiem waniliowym. Dla siebie zawsze wybieram jogurt naturalny, który mieszam z odrobiną kakao i posiekanymi orzechami laskowymi lub włoskimi. Mąż z kolei często polewa je stopioną czekoladą. Smacznych opcji jest wiele.
Inne warianty prostych placuszków z bananów
Do masy z bananami możesz wsypać dodatki, które przyjemnie urozmaicą jej smak. Postaw na cynamon, a prosta przekąska nabierze nieziemskiego aromatu. Wsypanie kakao sprawi, że placki będą miały przyjemny posmak czekolady. Użyj tylko kakao jak do wypieków i dodaj trochę cukru pudru, a uzyskasz znakomite efekty. Jeśli lubisz, jak w placki chrupią, wrzuć do masy posiekane pekany lub orzechy włoskie albo nasiona chia. Te ostatnie dostarczą ci jeszcze sporej porcji ułatwiającego trawienie i wydłużającego uczucie sytości błonnika. Taka przekąska na słodko spokojnie zastąpi ci śniadanie lub kolację.